WO I - Lovestory - Zonnebeke - 03/10/2011
Op maandag 3 oktober 2011 mocht het “Memorial Museum Passchendaele 1917” een paar mooie stukken aan haar rijke collectie toevoegen. We spreken hier van een schenking door de familie van de heer Michel Lageirse, wiens grootvader Ferdinand, Emile, Laurent SIBENALER en grootmoeder Louise, Joséphine NOPPE, zowel in WO I als in WO II meer dan hun gewone plicht gedaan hebben voor ons land.
De schenking omvat:
- twee kaders met daarin elk een foto van de grootvader en de grootmoeder met hun medailles en eretekens
- een fotoalbum met unieke foto’s genomen tussen 1915 en 1917 aan en achter het front met een belangrijke bijdrage van foto’s over de gebeurtenissen in het hospitaal l’Océan in De Panne
Blijkbaar was de grootvader van goeden huize en kreeg hij van zijn familie een fotoapparaat cadeau toen hij naar de oorlog ging. Op die manier heeft hij zijn eigen oorlogsverhaal in beeld gebracht.
- een fotoalbum van Dokter Antoine Depage, de grote organisator van de medische ondersteuning tijdens WO I in het Belgisch leger met een fotoreportage over het leven en werk in het hospitaal l’Océan in De Panne. De grootmoeder was verpleegster in het hospitaal l’Océan en was een naaste medewerkster van Dokter Depage. Hij schonk haar dit album uit erkentelijkheid voor haar vele werk en inzet.
Hierna de levensloop van grootvader en grootmoeder tijdens de oorlogsjaren met een mooie romance als gevolg:
SIBENALER Ferdinand, Emile, Laurent
Geboren te Mechelen op 13 augustus 1896.
Beroepsvrijwilliger op 24 juni 1913 voor drie jaar bij het tweede Regiment Grenadiers II Bataljon /3de Compagnie.
Korporaal benoemd op 23 januari 1914.
Heeft alle gevechtshandelingen van het regiment Grenadiers meegedaan in de eerste oorlogsmaanden.
Dit betekent dat hij deelnam aan de uitvallen uit Antwerpen en allicht deelnam aan de gevechten te Hofstade, Elewijt, Molen, Werchter, Opdorp en St-Amands.
Tijdens de aftocht van het leger vormden de Grenadiers de achterhoede te Schoonaarde en te Berlaar.
De slag aan de IJzer was bijzonder zwaar voor de Grenadiers. Van 21 tot 30 oktober 1914 vochten zij te Tervate, te Schoorbakke, te Stuivekenskerke, aan den Groot-Beverdijk en te Pervijze. Tot in februari 1915 hielden de Grenadiers stand voor Diksmuide. In maart 1915 lossen zij de Fransen af achter het Ieperlee kanaal tussen het huis van de Veerman en Steenstraete. Aan hun linkerzijde liggen het 2de Karabiniers en rechts liggen de Fransen met de Zouaven.Op 19 maart 1915 wordt SIBENALER zwaar gekwetst te Steenstraete aan het rechterbeen door “schrapnels” van een vijandelijke obus en afgevoerd naar het militair hospitaal “l’Océan” in De Panne.
In feite wordt hij gekwetst in deze zone juist voor “De tweede slag om Ieper”. Immers op 22 april lanceren de Duitsers in dit gebied de eerste gasaanval uit de geschiedenis. De Fransen leden het meest van deze aanval en in de Franse sector ontstond een bres van 6 km breed en 4 km diep zodat de weg naar Ieper open kwam te liggen. De volgende dagen slagen de Belgen, Fransen en Canadezen erin om de bres te dichten. Hij wordt 14 maanden verzorgd in verschillende hospitalen.
Hij wordt ongeschikt verklaard voor dienst aan het front en wordt dan verpleger in de hospitalen les ambulances de l’Océan in De Panne, Vinkem en vanaf 28 augustus 1919 in Brussel.
Het is in die periode in De Panne dat hij zijn grote liefde Louise ontmoet. Ze trouwen op 15 mei 1918 in De Panne. Op 7 oktober 1919 wordt hij met onbepaald verlof gestuurd. Zijn rechterbeen is nooit genezen in zoverre zelfs dat het moest geamputeerd worden op 14 november 1936. In WO II wordt hij gewapend weerstander bij de groepering MNB (le Mouvement National Belge) groep van Rixensart, Sector 10, Waals Brabant van 1 september 1943 tot 14 oktober 1944. Hij specialiseert zich in het vervalsen van documenten en paspoorten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog totaliseerde hij 8 frontstrepen en één kwetsuurstreep.
NOPPE Louise, Joséphine
Geboren te Menen op 21 juli 1891.
Was verpleegster tijdens WO I.
Vanaf 3 augustus 1914 tot de val van Antwerpen is zij verpleegster bij het veldleger. Van de val van Antwerpen tot eind maart 1915 is zij eerst in dienst op een hospitaalboot en op 1 april 1915 wordt zij verpleegster in het “ King Albert hospital nr 1” te Highgate Londen. Van 10 mei 1916 tot 1 juni 1920 (einde van haar diensttijd) is zij verpleegster in het hospitaal l’Océan in De Panne. Het is hier dat zij werkt als nauwe medewerkster van Dokter Antoine Depage en dat ze haar toekomstige man Ferdinand ontmoet.
Dr. Antoine Depage mag gezien worden als de grondlegger van de Belgische medische verzorging tijdens WO I. Bij het uitbreken van de oorlog was het duidelijk dat er geen zorgstructuren waren die de grote toevloed van gewonden en zieken konden opvangen. Koningin Elisabeth, zelf de dochter van een hertog-dokter, nam contact op met Dr. Antoine Depage (Boitsfort, 1862 - Den Haag, 1925). Hij beschikte over een uitzonderlijk organisatietalent en in enkele weken tijd ; in december 1914 bouwde hij het hotel L'Océan in de Panne om tot een hospitaal van het Rode Kruis. Veel van het materiaal kocht hij in Londen.
Depage, met de graad van kolonel-dokter, omringde zich met een vaste ploeg. Zijn dokters koos hij op basis van capaciteiten uit de gemobiliseerde militairen. De verpleging gebeurde door vrouwen, gevormd in de verpleegsterscholen van Engeland, Canada, de Verenigde Staten en Denemarken.
De aanwezigheid van koningin Elisabeth in het hospitaal, die iedere dag enkele uren kwam helpen, betekende voor de lekenverpleegsters een grote morele steun.
In de tweede helft van 1917 kwamen Britten de Belgen aflossen in de sector Nieuwpoort. Het werd ook steeds gevaarlijker. Verscheidene bommen vielen op L'Océan, met dodelijke gevolgen. Van juni 1917 tot september 1918 werd de medische post uit veiligheidsoverwegingen overgebracht naar Vinkem. Tegen het eindoffensief was men terug in De Panne paraat. Tussendoor doet Louise in 1918 nog een tijdje dienst op het hospitaalschip H.M. Mortain.In totaal verricht ze 32 maanden frontdienst.
Zij was ook tijdens WO I voor 40% oorlogsinvalide geworden.
Tijdens WO II is zij gewapend weerstander van 1-9-1943 tot 14-10-1944. Zij werd door haar man aangeworven als “auxiliaire féminin et sanitaire” in dezelfde afdeling van het MNB. Zij heeft als verpleegster deelgenomen aan verschillende gevechten tussen de weerstand en de bezetter in de streek van Waver. Tijdens de Eerste Wereldoorlog totaliseerde zij 4 frontstrepen.
Pagina aangemaakt door Evy Vandevoorde - Gemeente Zonnebeke.
Klik hier als je zelf een fotopagina wenst aan te maken. Op deze pagina vind je alle info hoe je dit kunt doen.
You can always send your own page with picture(s). Click here to do so
|