Post voor Mevrouw Bromley - Poperinge - 15/10/2011
'Ik weet niet of je het al hebt gehoord, maar ons land heeft dringend helden nodig. Echte helden.’
Augustus 1914. In Londen melden duizenden jongemannen zich aan om te gaan vechten tegen de Duitsers. Martin Bromley, zeventien en te jong voor het leger, probeert de twee jaar oudere John Patterson te overreden samen in dienst te gaan, maar die wil zijn droom om te gaan studeren niet opgeven. Uiteindelijk slaagt Martin er met een list in naar het front te vertrekken en blijft John achter in een stad waar de druk op dienstweigeraars toeneemt.
Post voor mevrouw Bromley is een aangrijpende roman over ouders en kinderen in tijden van oorlog. Een verhaal over moed en lafheid, hoop en vriendschap, gemis en verlangen.
Stefan Brijs (1969) brak in 2005 door met De engelenmaker. De roman werd diverse keren genomineerd en bekroond. Er zijn meer dan 125.000 exemplaren van verkocht en het boek is in vele talen vertaald. Bijgaand ontvangt u een ongecorrigeerde drukproef van Post voor mevrouw Bromley. Gelieve bij publicatie rekening te houden met de verschijningsdatum en niet eerder te publiceren dan 12 oktober 2011.
De voorstelling vond plaats op zaterdag 15 oktober 2011 - Talbot House Poperinge, vanaf 15.00 uur.
Stefan Brijs ging in gesprek met Kurt Van Eeghem over zijn roman en had Josse De Pauw uitgenodigd om te komen voorlezen. Dirk Coutigny, intendant van het Symfonieorkest Vlaanderen, vertrouwde alles wat niet gezegd kan worden toe aan het harmonium. Aansluitend was er een receptie.
Na de boekvoorstelling kon iedereen Talbot House bezoeken. Naar aanleiding van Post voor mevrouw Bromley is er tot 5 december 2011 ook een tentoonstelling te zien met voorwerpen en documenten die Stefan Brijs inspireerden bij het schrijven van zijn roman.
Verwelkoming door Dries Chaerle namens Talbot House: "Is het weer die oorlog die aan bod komt? Praten over de oorlog is echter een opdracht. Het boek brengt het verhaal van de oorlog op een hele mooie manier. Stefan, gefeliciteerd en dank je wel."
Hij vervolgde: "Het is bijzonder hoe een boek de mensen kan begeesteren. John, de hoofdfiguur in het boek, is doordrongen van de literatuur. Als John in Talbot House is, is het Goede Vrijdag en wordt er geconcerteerd. We brachten vandaag het harmonium vanuit de kapel naar beneden. Wie weet wordt er op Goede Vrijdag 2017 opnieuw een uitvoering op gebracht. John liep ook de bibliotheek van Talbot House binnen. De boeken herinnerden hem aan zichzelf en lieten hem dingen ontdekken die hij jaren niet had gedaan, maar toch nog in hem zaten. Deze ervaring was bijzonder. Tijdens de oorlog lieten boeken je toe te herinneren dat je nog steeds een mens was, met een geest, die goed en kwaad kon onderscheiden."
Heel veel volk op deze voorstelling.
Josse De Pauw las een tweetal fragmenten voor uit het boek.
Dirk Coutigny aan het oude harmonium van Talbot House.
Kurt Van Eeghem en Stefan Brijs in gesprek.
Stefan Brijs: "Het boek is een kritisch boek. Helden bestaan niet. Schrijven is voor mij als een schaakbord. Op het bord staan pionnen en daarmee ben je voortdurend aan het schuiven als schrijver. Op het eind komen alle verhaallijnen dan samen. ... Het boek werd al 3 jaar aangekondigd. Toen het af was, was ik bang. Ik moest alles loslaten en het was wachten op de eerste reacties."
Ook de ouders van Stefaan Brijs waren aanwezig. Sedert kort zijn ze 45 jaar gehuwd.
Dries Chaerle mocht het 1e exemplaar in ontvangst nemen.
Het oude harmonium werd voor deze gelegenheid van zolder gehaald.
En daarna mocht iedereen in de rij gaan staan om zijn/haar boek(en) te laten signeren.
En ze schoven aan !
Tijd voor de receptie.
In het Slessorium is er ook een tijdelijke tentoonstelling met voorwerpen die de auteur inspireerden.
De prachtige tuin van Talbot House.
Meer info over het boek.
Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.
Klik hier als je zelf een fotopagina wenst aan te maken. Op deze pagina vind je alle info hoe je dit kunt doen.
You can always send your own page with picture(s). Click here to do so
|