Vandermeulen | Fritz Haber - Ieper - 22/10/2010
Please find below some pictures of the inauguration of the exhibition 'Vandermeulen | Fritz Haber' in the In Flanders Fields Museum on Friday, October, 22nd, 2010. The exhibition presents a selection of 50 watercolours from the already published first three volumes of David Vandermeulen's graphic biography of Fritz Haber. The exhition can be visited in the museum until December, 1st, 2010.
Hieronder een aantal foto's van de opening van de tentoonstelling 'Vandermeulen | Fritz Haber' in het In Flanders Fields Museum op vrijdagavond 23 oktober 2010. De tentoonstelling kan tot en met 1 december 2010 bezocht worden en bevindt zich centraal in het museum.
Welkomstwoord door Dominiek Dendooven, medewerker van het In Flanders Fields Museum.
Heel wat vrienden van het museum waren op de uitnodiging ingegaan.
Daarna was het de beurt aan schepen Frans Lignel, tevens voorzitter van het museum. Hieronder de tekst van zijn toespraak:
"Mijnheer Vandermeulen, Geachte collega's genodigden,
Wij hebben de eer en het genoegen u deze avond te verwelkomen op de opening van de tentoonstelling: "Vandermeulen:Fritz Haber".
Fritz Haber, een Joods- Duitse chemicus die door het ontwikkelen van een formule, waarbij ammoniak samen met zuurstof salpeterzuur vormt,de voorzetting van de oorlog mogelijk maakte. Geen salpeterzuur, geen explosieven, einde oorlog.
Het nationalisme vierde hoogtij. lm Frieden Menschheit. lm Krieg dem Vaterland. De generaties van toen zaten gevangen in een mensbeeld van vernietigen of vernietigd worden. Alle menselijke waarden moesten passen in het oorlogsdenken en wee diegene die zich niet schikte in deze dwangmatigheid.
Wij hebben het achteraf makkelijk te zeggen waar de fouten lagen, wie de verkeerde beslissingen nam, hoe men de eerste wereldoorlog had kunnen voorkomen. Maar op het moment zelf - dank zij handige propaganda - worden de massa's opgezweept en ze gaan juichend het slagveld en hun voorspelbare dood tegemoet. Met Gods zegen.
Is Fritz Haber een monster, een oorlogsmisdadiger omdat hij zijn kennis ter beschikking stelde van zijn vaderland? Ik ben niet de eerste en ook niet de laatste die deze vraag stelt.
Fritz Haber is in wezen een tragisch figuur. Hij hield van zijn land en had daarvoor alles over. Hij wist wat de uitwerking van het gas op de soldaten zou zijn. Maar hij geloofde dat daardoor de overwinning snel zou behaald worden en alzo duizenden levens gespaard. Hoeveel Habers hebben geholpen aan de ontwikkeling van de steeds dodelijker gassoorten? Van beide kanten?
Haber kan als een universeel voorbeeld gesteld worden van de destructieve spiraal van oorlogsdenken- Hebben de Amerikanen in Augustus 1945 niet net eender geredeneerd? En was de etnische zuivering in het voormalige Joegoslavië anders? Het gebruik van chemische wapens en klusterbommen? En de interne vervolging van politiek andersdenkenden in heel wat staten heden ten dage?
Haber is een stukje uit een groter geheel ( waar hij zelf niet over besliste, het eerder onderging) maar waar wij als IFF precies tegen opkomen. Wie oorloogstaal gebruikt brengt krachten in beweging die niet meer te stoppen zijn. De vlaag van collectieve waanzin moet eerst uitgeraasd zijn vooraleer het gezond verstand en vooral de menselijke gevoelens weer de bovenhand krijgen. "
Hij vervolgde: "De wapenwedloop doorheen de gehele twintigste eeuw werd gevoed, niet alleen met waanzinnige geldsommen, maar ook met de talenten van hoog opgeleide, intelligente mensen.
Vandaag wordt de wereldvrede behouden door angst. Angst omdat een pak naties over dergelijk krachtige vernietigingswapens beschikken dat ze alle leven op de gehele planeet kunnen wegblazen. Met de regelmaat van een klok duikt de idee van een in de kosmos geïnstalleerd satellietenschild op.
In wezen gaat het steeds over de ingesteldheid van overheersen. Sommigen willen altijd de baas spelen, zijn verslaafd aan de drug van macht. Waar staat de gewone mens in dit alles? In de beslissingsfase heeft hij geen stem. In de uitvoeringsfase staat hij als slachtoffer op de eerste rij.
Wat hier tijdens de grooten oorlog gebeurde,waar Haber een klein stukje van was, herhaalde zich al vele keren en blijft zich vandaag herhalen. Daarom heeft de stad leper en de het IFF-museum, aan de hand van wat zich nu bijna 100 jaar geleden hier gebeurde, de verdomde plicht om op alle mogelijke manieren deze perverse wetmatigheid onder de aandacht te brengen.
Wij leven hier in de Westhoek omringd door de slachtoffers van een barbaarse slachting. Het menselijke lijden en het verdriet van miljoenen is na een eeuw nog overal voelbaar.
Fritz Haber diende zijn vaderland naar best vermogen. In 1933 moest hij Duitsland verlaten want een nieuwe golf waanzin kondigde zich aan in de figuur van Hitier en zijn Nazi- denken.
Geschiedenis leert ons de gedragingen van vorige generaties kennen', toont ons hun passies" het omgaan met hun problemen. Wij kunnen als late toeschouwer dat alles ontleden en besluiten maken.
Maar doen wi dit wel?"
Daarna was het de beurt aan Michel Kempeneers, journalist van De Standaard, en een van weinige journalisten die in het Vlaams taalgebied kenner is van de Waalse kunstenaar David Vandermeulen. De kunstenaar is eigenlijk een tekenaar die zijn verhaal brengt in strips. Deze worden uitgegeven door Uitgeverij Delcourt. Het is reeds de derde strip in de reeks waar de kunstenaar al meer dan 10 jaar aan werkt. In het museum worden een 50-tal tekeningen uit de derde strip tentoongesteld.
En dan gingen we naar het centrale deel van het museum voor de eigenlijke tentoonstelling.
Enkele van de 50 aquarellen.
Ook een aantal vitrinekasten met materiaal van het museum en uit de collectie van Philippe Oosterlinck.
Een handige folder, die in 4 talen beschikbaar is, geeft toelichting bij de tekeningen.
En hier zien we dan eindelijk David Vandermeulen.
We herkennen vooraan ook Geert Spillebeen, auteur van diverse jeugdboeken.
Pagina aangemaakt door Westhoek.be & WO1.be.
Klik hier als je zelf een fotopagina wenst aan te maken. Op deze pagina vind je alle info hoe je dit kunt doen.
You can always send your own page with picture(s). Click here to do so
|