Koen Kochfonds / Fund Koen Koch - Ieper - 21/09/2012
On Friday, September, 21st, there was a presentation of the Koen Koch Fund. This Dutch professor died in January 2012 and was a very good friend of Ieper and specifically the In Flanders Fields Museum en the Friends of the Museum. The new fund wishes to support students who study around the Great War and will support their stay in Ieper during their study.
Op vrijdag 21 september 2012 vond de voorstelling plaats van het Koen Kochfonds. De voorstelling had plaats in het kenniscentrum van het museum.
Verwelkoming door Frans Lignel, voorzitter van het In Flanders Fields Musem.
Daarna was het de beurt aan Gilbert Ossieur, voorzitter van de Vrienden van het In Flanders Fields Museum.
De vereniging “Vrienden van het In Flanders Fields Museum” (Viff) werd op 5 februari 2002 opgericht. Viff telt thans 454 leden (gezinnen) verspreid over gans Vlaanderen en het buitenland (35 uit Nederland, een tiental uit Groot Brittannië en enkelen uit Frankrijk, Duitsland en de USA).
De vereniging stelt zich tot doel de werking en het gedachtegoed van het “In Flanders Fields Museum” IFFM en het “Kenniscentrum” te ondersteunen via het organiseren van diverse activiteiten en publicaties.
Met een internationaal gezelschap van 51 deelnemers werd zopas de vijfdaagse slagveldreis ondernomen naar het Italiaanse front aan de Piave en in de Dolomieten.
In de aanloop naar de totale vernieuwing van het In Flanders Fields Museum namen de Viff zich voor om samen met het Museum een nieuw elan te nemen. Net als het museum, wil Viff een passend antwoord hebben op de stijgende belangstelling voor de Eerste Wereldoorlog. Focus ligt op een toename van zowel het aantal leden als van het aanbod aan activiteiten. Het aantal leden zagen wij graag groeien via de mond aan mond reclame door onze Vrienden. Daarvoor werd een nieuwe flyer ter beschikking gesteld.
Deze flyer zal tevens in een display aanwezig zijn op de Dienst Toerisme, aan de ingang van het IFFM als in het Kenniscentrum. Hiermee hopen wij een nog ruimer internationaal publiek te bereiken.
Anderzijds wordt één van de belangrijkste nieuwe items van activiteiten de werking van het Koen Kochfonds dat op de Raad van Bestuur van 12 juni 2012 werd opgericht. In de Raad van Bestuur van 12 september 2012 werd het desbetreffende protocol goedgekeurd.
De oprichting van het Koen Kochfonds is in feite het samenvloeien van twee betrachtingen van de Viff. Enerzijds wilden we de werking van het Kenniscentrum ondersteunen door middel van een studiefonds om stagiairs en studenten aan te moedigen en te helpen bij hun stages, onderzoeken en projecten. Anderzijds was er een fundamenteel verlangen om onze betreurde vriend prof.dr. Koen Koch op een waardige en blijvende wijze te gedenken. De oprichting van een studiefonds lag helemaal in de lijn van Koens levenswerk: het overdragen van kennis, jonge mensen stimuleren kennis op te doen en te gebruiken in de specialisatie waar Koen zich de laatste 25 jaar van zijn leven op richtte.
De doenstelling van het Koen Kochfonds werd in het protocol als volgt omschreven: “Het Koen Kochfonds kan studenten en/of stagiairs aan het IFFM-Kenniscentrum financieel ondersteunen bij hun studiewerk over de Eerste Wereldoorlog in de Ieperboog, de Westhoek of België of over een ander aspect van de collectie van het IFFM en/of het Kenniscentrum. Andere aanverwante of gelijkaardige studies kunnen in gezamenlijk overleg tussen de Beoordelingscommissie van het studiefonds en het Dagelijks Bestuur van de VIFF in aanmerking worden genomen en door de Raad van Bestuur worden bekrachtigd.”
Kandidaten voor steun dienen een aanvraag te richten aan het Kenniscentrum ter attentie van de Beoordelingscommissie Koen Kochfonds, Sint Maartensplein 3, 8900 Ieper. In bijlage vindt u het formulier met voorwaarden.
O.a. via dit persmoment willen we de eerste kandidaten die menen in aanmerking te komen voor een ondersteuning vanuit het Koen Kochfonds, attenderen op deze mogelijkheid. Uw hulp om deze gelegenheid openbaar te maken wordt ten zeerste gewaardeerd.
Namens de Raad van Bestuur van Viff Namens In Flanders Fields Museum"
Daarna sprak Piet Chielens de aanwezigen kort toe en belichtte de rol van Koen Koch en de zeer hechte band die er met hem was gegroeid doorheen de jaren, dit zowel op professioneel als op persoonlijk vlak.
Ludwich Devliegher, ondervoorzitter van de Vrienden.
Patrick Boone, secretaris van de Vrienden.
Daarna nam Dory, de weduwe van Koen Koch, het woord.
Met naast haar haar zoon.
Koen Koch zou dit wellicht niet gewild hebben omdat de mensen anders de zoektocht naar hun geschiedenis zouden verliezen.
Groepsfoto na afloop.
AANVRAAGFORMULIER KOEN KOCHFONDS
De aanvrager dient in de aanvraag volgende elementen op te nemen:
IDENTIFICATIE
- Naam, voornaam, adres en e-mail
- Instelling waaraan u studeert / heeft gestudeerd / of waarvoor u uw onderzoek uitvoert.
- Titel van het project/onderzoek/stage
INHOUD
- Geef een beschrijving van de context waarin de activiteit plaatsvindt (bv. onderzoeksproject, bevorderen van de toegankelijkheid van de informatie van het Kenniscentrum, ontsluiten van informatie van het Kenniscentrum etc.).
- Geef een omschrijving van de directe doelstelling van uw onderzoek, stage of project.
- Geef een duidelijke omschrijving van uw motivatie voor de voorgestelde stage/onderzoek.
BUDGET
Geef de te verwachten kosten die de stage/het onderzoek met zich meebrengt op of een verantwoording van de reeds gemaakte kosten. Geef ook een overzicht van eventuele andere bronnen van financiering.
TERMIJN
Geef de termijn op waarbinnen de stage/het onderzoek plaatsvindt.
VERKLARING
De aanvrager verklaart zich akkoord met het protocol van het Koen Kochfonds (zie bijlage).
De aanvrager belooft hierbij dat een exemplaar van het resultaat van de stage/het onderzoek aan het Kenniscentrum/IFFM zal worden aangeboden.
HANDTEKENING
-----------------
Vrienden van het In Flanders Fields Museum
PROTOCOL KOEN KOCHFONDS
In de schoot van de Vrienden van het In Flanders Fields Museum ontstond in het voorjaar van 2012 de gedachte om een studiefonds op te richten in de geest van en genoemd naar onze betreurde vriend prof. dr. Koen Koch.
Koen Koch
In zijn werk hield Koen Koch (Amsterdam, 30 juni 1945 - 21 januari 2012) zich voornamelijk bezig met vraagstukken van staatsvorming, kernbewapening en buitenlands beleid, nationalisme en nationale minderheden. Zijn academische loopbaan voerde Koen, na een studie algemene politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, langs diverse universiteiten. In 1989 werd hij aangesteld aan het Instituut voor Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden. Hij bezette vanaf 1994 de Jean Monnet Chair in Political and Administrative Studies of European Integration. In 1999 werd hij benoemd als bijzonder hoogleraar ‘Internationale betrekkingen, met bijzondere aandacht voor veranderings- en integratieprocessen in Europa’ aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Zijn bijzondere belangstelling ging uit naar de mechanismen van oorlog en vrede. Daarnaast had hij een grote kennis van de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Die kennis vond zijn weerslag in talloze publicaties en in de studiereizen die hij veertien jaar lang naar de slagvelden van België, Frankrijk en Gallipoli organiseerde voor zijn studenten en andere belangstellenden. In de slotwoorden van zijn oratie typeerde Koen zich als “een ouderwetse sociaal-democratische onderwijzer die gelooft dat mensen beter worden door te leren. Het is misschien een geloof tegen beter weten in, maar ik blijf volhouden.” Als Vriend van het IFF-museum was hij ook gids op slagveldreizen en literaire reizen georganiseerd samen met het IFFM.
Tevens was hij sinds de oprichting in 2001 voorzitter van het internationale selectiecomité voor de driejaarlijkse Vredesprijs van de stad Ieper. Tot enkele weken voor zijn dood was Koen actief lid van de wetenschappelijke raad van het nieuwe IFF-museum.
Auteur van de Eerste Wereldoorlog
Naast politicologische boeken en artikels, naast talloze stukken en columns voor dag- en weekbladen, schreef Koen Koch tussen 2006 en 2010 een introductie bij oorlogsfoto’s verzameld door Wim van de Hulst (Ooggetuigen van de Eerste Wereldoorlog) en drie boeken over de Eerste Wereldoorlog. Zij bieden een essentieel inzicht in het conflict.
De Slag van de Somme 1916 uit 2006 is een boeiend verslag van een reis over een terrein dat Koen als geen ander kende. Dat werd aangevuld met beschouwingen over de wijze waarop plannen en intenties enorm zwaar afweken van het resultaat op het slagveld.
In 2007 verscheen De Derde Slag bij Ieper 1917, dat stevig doorgaat op de ingeslagen weg. Voorop staan plan, ambities, politieke manoeuvres in generale staven, geallieerde topontmoetingen en kernkabinetten. Wie alleen de veldslagen zelf belangrijk acht moet al stevig doorduimen tot pagina 126 vóór eindelijk het voorbereidende bombardement van start gaat. De analyse van het voorafgaande is echter zo messcherp dat de lezer slechts diep bewogen een na een de consequenties van de hoogmoed, de ambitie en de spilzucht in het veld zijn noodlottige afwikkeling ziet krijgen.
Tenslotte kwam er in 2010 Een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog 1914-1918. Koen Koch bleef bescheiden, het was maar een geschiedenis, slechts één lectuur naast zoveel anderen. Maar Koen kon die steeds beter onder woorden brengen. Helder en steeds weer aan de hand van concrete voorbeelden legt Koens lezing de verhoudingen tussen politieke en militaire verantwoordelijkheden uit. De besluitvorming in alle kampen wordt mislukking na bloedbad uitgespeld om vervolgens van de grote controverses en mystificerende en valse gevolgtrekkingen naar de mensen in het veld te kijken, zodat de lezer geen enkele moeite heeft om een eindoordeel te vormen over deze bloederigste van alle oorlogen.
Koen Kochfonds
Als hulde aan Koen Koch besloten de Vrienden van het IFFM om een studiefonds naar Koen te noemen. Met het lidgeld van de Vrienden van het IFF-museum of met een gift steun je het Koen Kochfonds en help je studenten of stagiairs bij hun studiewerk over de Eerste Wereldoorlog in de Ieperboog, de Westhoek of België, of over een ander aspect van de collectie van het IFFM en/of het Kenniscentrum. Op deze wijze willen de Vrienden van het IFF-museum het gedachtegoed en het onvergetelijke werk van Koen Koch helpen verderzetten.
Protocol
Doelstelling van het Koen Kochfonds
Het Koen Kochfonds kan studenten en/of stagiairs aan het IFFM-Kenniscentrum financieel ondersteunen bij hun studiewerk over de Eerste Wereldoorlog in de Ieperboog, de Westhoek of België of over een ander aspect van de collectie van het IFFM en/of het Kenniscentrum.
Andere aanverwante of gelijkaardige studies kunnen in gezamenlijk overleg tussen de Beoordelingscommissie van het studiefonds en het Dagelijks Bestuur van de VIFF in aanmerking worden genomen en door de Raad van Bestuur worden bekrachtigd.
Beoordelingscommissie
De Beoordelingscommissie van het Koen Kochfonds wordt samengesteld uit een familielid van wijlen prof. dr. Koen Koch, twee deskundigen van het Kenniscentrum en twee vertegenwoordigers van de VIFF.
De Familie Koen Koch bepaalt wie van hen de vergaderingen zal bijwonen.
Het Kenniscentrum duidt zijn vertegenwoordigers aan voor de duur dat het Dagelijks Bestuur VIFF werd verkozen (2 effectieven en 1 plaatsvervanger). Het Dagelijks Bestuur van VIFF duidt zijn vertegenwoordigers aan voor de duur dat het werd verkozen en laat dit bekrachtigen door de Raad van Bestuur VIFF (2 effectieven en 1 plaatsvervanger).
Hoogte van de ondersteuning
Alle donaties aan en gelden ter beschikking gesteld van het Koen Kochfonds blijven verworven door het fonds.
Elk academiejaar ( van 01/09/X tot 31/10/X+1) wordt het totaal beschikbare bedrag voor financiële ondersteuning gebudgetteerd door de Raad van Bestuur van VIFF na het inwinnen van een advies ad hoc van de Beoordelingscommissie. Dit bedrag bestaat deels uit gelden van het Koen Kochfonds, verhoogd met een dotatie uit de werkingsmiddelen van VIFF.
Op advies van de Beoordelingscommissie kan de Raad van Bestuur van VIFF in de loop van het jaar dit budget aanpassen aan de noodwendigheden.
Bij het jaarlijks budgetteren van de dotatie van het Koen Kochfonds dient rekening te worden houden met het voortbestaan en de continuïteit van het fonds.
Aanvraag tot toelage
Aanvragen voor toelage moeten voldoen aan de volgende vereisten:
- Aanvrager verklaart zich ipso facto akkoord met onderhavig protocol
- Een duidelijke omschrijving van de directe doelstelling van de studie/stage omvatten.
- Een beschrijving van de context waarin de activiteit plaatsvindt (bv. onderzoeksproject, bevorderen van de toegankelijkheid van de informatie van het Kenniscentrum, ontsluiten van informatie van het Kenniscentrum etc.).
- Een duidelijke omschrijving van de motivatie van de kandidaat/e waarom hij/zij voorgestelde stage/studie wenst te verrichten.
- Een specificatie van de te verwachten kosten die de stage/studie met zich meebrengt of verantwoording van de reeds gemaakte kosten en een aanduiding van eventuele andere bronnen.
- Een aanduiding van de termijn waarbinnen de stage/studie plaatsvindt.
- De toezegging dat het resultaat van de stage/studie aan het Kenniscentrum/IFFM wordt aangeboden.
Beoordeling van de aanvragen en afhandeling
- Aanvragen voor toelage worden gericht aan de Beoordelingscommissie van het Koen Kochfonds op volgend adres:
Kenniscentrum In Flanders Fields
t.a.v. Beoordelingscommissie Koen Kochfonds
Sint Maartensplein 3
B 8900 Ieper
België
- De Beoordelingscommissie bepaalt of de aanvraag aan de criteria voldoet en beoordeelt de aanvaarde aanvragen naar motivatie en inhoud. De Beoordelingscommissie kan om aanvullende informatie verzoeken of de kandidaat horen om tot een goed advies te kunnen komen.
- De Beoordelingscommissie beslist over de aanvraag en over de hoogte van de toe te kennen toelage. Zij deelt haar gemotiveerd advies mee aan het Dagelijks Bestuur van de VIFF. De toelage kan maximaal 75% van de totale kosten van het project beslaan.
- Het DB honoreert het advies en laat het bekrachtigen door de Raad van Bestuur van de VIFF. Na een door de Raad van Bestuur VIFF bekrachtigd besluit stelt het DB VIFF de aanvrager/ster op de hoogte van het besluit en de motivatie en regelt de uitbetaling van de ondersteuning. Indien de Raad van Bestuur VIFF het advies niet bekrachtigt, wordt door het Dagelijks Bestuur van de VIFF akte genomen van de argumenten ad hoc. Het DB verstaat zich vervolgens met de Beoordelingscommissie om te oordelen of er alsnog overeenstemming over het advies kan worden verkregen.
Ieper, 10 september 2012
Bekrachtigd door de Raad van Bestuur van 12 september 2012
Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.
Klik hier als je zelf een fotopagina wenst aan te maken. Op deze pagina vind je alle info hoe je dit kunt doen.
You can always send your own page with picture(s). Click here to do so
|