Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Kerst aan de Kortekeer - Langemark - 27/12/2012

De moeder en de drie soldaten
Ontroerende Kerst aan de Kortekeer

Davidsfonds Langemark heeft met ‘Kerst aan de Kortekeer’ een mooie traditie opgebouwd van bijzondere kerstprogramma’s op een unieke locatie. Voor de editie 2012 op donderdag 27 december 2012 wist de cultuurvereniging Dries Chaerle te overtuigen een door hem lang gekoesterde droom waar te maken: ‘iets doen’ met Ernest Claes’ schitterende novelle ‘De moeder en de drie soldaten’. Het resultaat was een sobere en intimistische voorstelling, waarin het accent volledig lag op het oersterke verhaal van Claes.

Een boerderij in de Kempen, in de late herfst van 1917. Een weduwe en haar dochter krijgen van de veldwachter van het dorp de boodschap dat drie Duitse soldaten in de schuur komen logeren, om te herstellen van opgelopen oorlogsleed. Dat zint de moeder niet echt. Het leven op de boerderij is zo al moeilijk genoeg. Heimelijk vreest ze ook voor de ontmoeting van die mannen met haar jonge dochter. Maar nóg lastiger om dragen is de wetenschap dat twee van haar eigen zonen dagelijks gevaar lopen aan de IJzer, waar ze tegenover 'zulke' Duitsers liggen...

In een bijzonder mooie tekst neemt Ernest Claes deze schokkende toestand als uitgangspunt. Dat de komst van het vreemde in een eerste reactie onbehagen of schrik oproept, lijkt begrijpelijk. En ook weer niet. Want even goed kunnen mensen verrast of verrukt zijn door het nieuwe. Soms is een eerste contact van meet af aan beladen met aantrekkingskracht. En doorgaans zijn mensen blij en gelukkig met, bijvoorbeeld, de geboorte van een kind - hoewel dat toch ook altijd een Andere is. Terwijl in dat geval de ontmoeting haast vanzelf uitmondt in genegenheid en liefde, liggen in het andere geval haat of vijandschap altijd op de loer. Waarom lukken sommige ontmoetingen wél, en krijgen andere nauwelijks een kans? Heeft dat met de eigen aard van beide partijen te maken? Of veeleer met wat er, ondanks of buiten henzelf, tussen hen gebeurt?

Hoewel de Grote Oorlog een terugkerend thema is in het werk van Claes, heeft hij “de Moeder en de drie Soldaten” in 1939 uitdrukkelijk “een kerstverhaal” genoemd. Dat heeft natuurlijk te maken met die éne kerstavond in 1917, waaraan het verhaal een hoofdstukje moet wijden. Maar bovenal valt de tekst in zijn geheel te beluisteren als een vertelling van het kerstgebeuren. Een vertelling van de komst van de Andere. Van de komst van het Kind.

Omdat de kracht van het verhaal net schuilt in de soberheid ervan, zette Dries Chaerle ook in op een sobere aanpak. Hij vertelde het verhaal zoals Claes het schreef: als een eenvoudige, warme vertelling. Een klarinettrio (Serge Logie, Filip De Leeuw & Pieter Verstraete) zorgde voor korte, fijne intermezzo’s. Beeldend kunstenaar Sven Verhaeghe voegde er in houtskool een bijzondere dimensie aan toe.

Er waren twee uitverkochte voorstellingen, telkens voor 120 deelnemers, op donderdag 27 december 2012 om 17 u. en om 20 u. in de theaterschuur op de hoeve van de familie Decock-Gaeremynck, Diksmuidestraat 13 in Bikschote.

Verwelkoming door voorzitter Peter Peene.

DSC_6045

Dries Chaerle

DSC_6046

DSC_6047

DSC_6048

Sven Verhaeghe maakte zijn tekening tijdens het verhaal.

DSC_6049

DSC_6050

DSC_6051

DSC_6052

DSC_6053

Einde van de voorstelling.

DSC_6054

DSC_6055

DSC_6056

DSC_6057

DSC_6058

De mooie tekening.

DSC_6059

En dan was het tijd voor de receptie.

DSC_6061

DSC_6062

DSC_6063

Proficiat heren !

DSC_6064

En ook bij de vuren buiten werd een glaasje gedronken.

DSC_6065

DSC_6067

De opvallende kerststal op de Kortekeer.

DSC_6068

DSC_6070

Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.

Klik hier als je zelf een fotopagina wenst aan te maken. Op deze pagina vind je alle info hoe je dit kunt doen.

You can always send your own page with picture(s). Click here to do so