Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Alveringem Confronteert - Alveringem - 28/06/2013

On Friday, June, 28th, 'Alveringem Confronteert3' has been presented at Alveringem, which was during the Great War one of the villages behind the frontline. There's an exhibition on Alveringem during the Great War, a new initiative for children and a website www.oorlogserfgoedalveringem.be.

Op vrijdagavond 28 juni 2013 werd 'Alveringem Confronteert3' voorgesteld in het gemeentehuis van Alveringem. Het is een drieluik met een fototentoonstelling in de Sint-Audomaruskerk, het nieuwe kidspad Marie's Groote Oorlog en de nieuwe website rond het oorlogserfgoed van Alveringem en zijn deelgemeenten.

DSC_4202

De zuilen die vroeger aan de IJzertoren stonden, staan nu in Alveringem.

DSC_4203

DSC_4204

DSC_4205

DSC_4206

Schepen Martine Rabaey heette iedereen welkom en gaf toelichting bij de verschillende initiatieven. Ze dankte ook uitgebreid iedereen die aan had meegewerkt.

DSC_4212

DSC_4213

Ruime belangstelling.

DSC_4214

DSC_4215

Het kidspad "Marie's Groote Oorlog' is een wandeling voor gezinnen met kinderen. Het pad is ± 5 km lang. “Marie’s Groote Oorlog” is een doe- en belevingstocht voor kinderen (van 8 t.e.m. 12 jaar) in de dorpen Alveringem en Oeren. De kinderen keren honderd jaar terug in de tijd. De Eerste Wereldoorlog is in alle hevigheid losgebarsten. Het meisje Marie is voor het oorlogsgeweld op de vlucht geslagen. Radeloos komt ze in Alveringem toe en gaat ze op zoek naar haar broer, die soldaat is. Maar alleen kan Marie deze klus niet klaren. De kinderen helpen het meisje door onderweg een aantal opdrachten uit te voeren.

De zoektocht naar de broer van Marie begint in de tuin van het Hof van Wyckhuize. De weg die de kinderen moeten volgen, staat duidelijk beschreven in een mooi en handig boekje. Bij aankoop van deze brochure krijgen de kinderen ook een rugzakje mee met enkele voorwerpen die ze nodig hebben om de opdrachten tot een goed einde te brengen. Uiteraard mogen de ouders, broers, zussen, vriendjes of klasgenootjes helpen zoeken.

Groepen of scholen kunnen bij Toerisme Alveringem een gids-soldaat reserveren. Hij neemt de kinderen tijdens de wandeling op sleeptouw en vertelt onderweg nog heel wat boeiende oorlogsverhalen.

Marie’s Groote Oorlog is de tweede kinderwandelroute in de reeks ‘kidspaden voor kinderen’. Vanaf 1 juli 2013 is het rugzakje verkrijgbaar in dienst Toerisme en Cultuur - € 5

Meer informatie en reservering

Dienst toerisme en Cultuur Alveringem, Sint- Rijkersstraat 19 | 8690 Alveringem, T: 058-28 88 81 | toerisme.cultuur@alveringem.be 

DSC_4216

Dan werd de nieuwe website voorgesteld: www.oorlogserfgoedalveringem.be door Leo Bonte.

DSC_4217

De website bevat al heel namen van soldaten die gesneuveld of gestorven zijn in Alveringem gedurende de Eerste Wereldoorlog.

DSC_4218

Per persoon is er steeds een fiche met meer informatie, foto's, documenten, ...

DSC_4219

En dan gingen we naar de kerk voor de fototentoonstelling.

DSC_4220

DSC_4221

Deze paaltjes tonen de weg voor het nieuwe kidspad 'Marie's Groote Oorlog'.

DSC_4222

DSC_4223

Ook aan de kerk staan een aantal zuilen met vaak heel bijzondere foto's.

DSC_4224

Een handige brochure geeft per tentoongestelde foto een beschrijving.

DSC_4225

Tijdens de mooiste maanden van het jaar confronteert Alveringem haar bezoekers met een van de donkerste periodes uit de menselijke geschiedenis: de Eerste Wereldoorlog. Tientallen foto’s in de Sint-Audomaruskerk tonen het leven zoals het tijdens de Groote Oorlog was in de dorpen van Alveringem.

De foto’s illustreren de cruciale rol die Alveringem heeft gespeeld in de periode 1914-1918: als logistiek knooppunt voor de bevoorrading van het front, als allerlaatste verdegingslinie op Belgisch grondgebied, als kantonnement voor duizenden en duizenden frontsoldaten, als draaischijf in de medische verzorging, en... als allerlaatste rustplaats op een van de (militaire) begraafplaatsen.
De locatie van de tentoonstelling ‘Dorpen in oorlog’ is niet toevallig gekozen. In het dagelijkse leven achter het front neemt de Sint-Audomaruskerk van Alveringem een bijzondere plaats in. Tijdens de oorlogsjaren piekt het kerkbezoek. Dorpelingen, vluchtelingen en soldaten zoeken steun in het geloof. Maar deze kerk is ook de plaats waar honderden mensen een begrafenisplechtigheid krijgen, vooral militairen maar ook burgers die de oorlogswaanzin niet hebben overleefd.

De tentoonstelling toont ook het rijkelijk geïllustreerd dagboek van A. Dauvister, ordonnans van een officier van het 12de Linieregiment, dat geruime tijd in het “Kamp van Luik” verblijft op de Clachoire in Leisele.

Het derde luik van de tentoonstelling is het “Dubbelportret Hoogstade-Oeren” van de Brugse kunstfotograaf Hugo De Cnodder. Hij maakte een fotografisch sfeerbeeld van het rustoord Clep en de militaire begraafplaatsen van Hoogstade en Oeren als eerbetoon aan zijn grootmoeder en haar gesneuvelde echtgenoot Jan Balemans.

Praktisch

Tentoonstelling ‘Dorpen in Oorlog’
Sint-Audomaruskerk Alveringem
29 juni – 18 augustus, van 14 tot 18 uur
Gratis toegang

DSC_4226

Foto van een van de vele begrafenissen in Alveringem tijdens de oorlog.

DSC_4227

DSC_4229

Ook alle deelgemeenten komen aan bod in de tentoonstelling.

DSC_4230

DSC_4231

DSC_4232

DSC_4233

DSC_4234

Koning Albert tijdens een van zijn bezoeken in Gijverinkhove.

DSC_4235

Leo Bonte gaf toelichting bij de tentoonstelling.

DSC_4236

DSC_4237

DSC_4238

Er worden ook 10 verhalen van soldaten extra belicht.

DSC_4239

DSC_4240

DSC_4241

Uittreksels uit het rijkelijk geïllustreerd dagboek van A. Dauvister

DSC_4242

DSC_4243

DSC_4244

DSC_4245

Miguel Bouttry schreef de teksten voor de brochure 'Marie's Groote Oorlog'.

DSC_4246

DSC_4247

DSC_4248

DSC_4249

DSC_4250

In Alveringem waren er ook heel wat hospitalen gedurende de oorlog.

DSC_4251

Tot slot opende burgemeester Gerard Liefooghe de tentoonstelling: "We zijn een kleine gemeente met weining middelen en zaaien dus naar de zak. Maar er is heel veel creativiteit en inzet in onze gemeente waardoor we er telkens opnieuw in slagen mooie dingen te realiseren."

DSC_4253

DSC_4254

DSC_4255

En dan ging het terug naar het gemeentehuis voor de receptie.

DSC_4256

DSC_4257

Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.

Klik hier als je zelf een fotopagina wenst aan te maken. Op deze pagina vind je alle info hoe je dit kunt doen.

You can always send your own page with picture(s). Click here to do so