Voorstelling Dagboek Dokter Lievens WO I - Kaaskerke - 09/02/2012
"Met moeite vind ik onze ongelukkige jongens, die in alle houdingen op het verschrikkelijk
doorploegde land liggen. Velen lijken er enkel te slapen, anderen zijn ijselijk verminkt. Nog
anderen liggen door elkaar met de Duitsers. Nog verderop liggen alleen vijandelijke lijken.
En tussen al die doden houden onze dappere overlevenden stil en stom de wacht"
Het aangrijpende, geillustreerde verslag van de Vlaamse arts Maurice Lievens, die in de
loopgraven van WO I lief en leed deelde met de soldaten.
In zijn dagboeken beschrijft dokter Lievens de verschrikkingen in het heetst van de strijd: de verwondingen van de soldaten, de aanblik van de gesneuvelden, de bom die naast een loopgraaf viel en tientallen soldaten begroef, de soldaat die kwam aanlopen met zijn ingewanden in zijn handen of de gasaanval die hem bijna blind maakte.
Hij brengt ook verslag uit van het leven achter de frontlijn, b.v. over de aalmoezenier die de alcohol opdronk die als ontsmettinsmiddel moest dienen, of over het bezoek aan zijn gewonde broer. Bovenal vertelt zijn dagboek een diepmenselijk verhaal. Dokter Lievens verlangt naar zijn vrouw en kinderen, naar de vrede die maar niet komt. Hij drukt zijn spijt uit over het feit dat de mooiste jaren met zijn gezin onherroepelijk voorbijgaan. In 1915 kocht hij in London een fototoestel, waarmee hij, soms met gevaar voor eigen leven, heel wat unieke beelden vastlegde. Op 06-02-1914 werd Elza Lievens geboren, dochter van dokter Maurice Lievens van Ninove.
Hij zag het meisje voor het eerst in november 1918 in Waasmunster bij zijn schoonouders. Onlangs vierde ze met de familie haar zevenennegentigste verjaardag en kreeg het dagboek van haar vader als cadeau. Dokter Lievens werkte als arts in de loopgraven in verschillende sectoren van het Belgisch front : Lo-Reninge, Knokkebrug, Steenstrate, Kaaskerke tegenover de Bloemmolens, Oud-Stuivekenskerke en Nieuwpoort. Uiteindelijk volgt hij de aanvallende Belgische Karabiniers eind september, begin oktober 1918 tot in Passendale. Hij noteerde zijn relaas als verslag voor zijn eigen vrouw en kinderen, niet met de bedoeling het te publiceren.
Niet eens zo lang geleden besliste zijn dochter Elza om dat toch maar te doen. Kleinzoon Everard Slaghmuylder nam contact op met André Gysel en zo ging de bal aan het rollen.
Verwelkoming door Peter Verplancke, conservator IJzertorenmuseum
Vertegenwoordiger van de uitgever Lannoo geeft korte inleiding over deze nieuwe publicatie in reeks WO I
Toelichting bij het boek door André Gysel - auteur
Bij Lannoo publiceerde hij al eerder in verband met 1914-1918: samen met Julus Serafin D'Haene werd dat in 2009 '365 foto's' met viertalige commentaar. In samenwerking met Luc Vandeweyere verscheen in augustus 2010 'Gaston Le Roy, dagboek van een Vlaamse oorlogsvrijwilliger'. In 'Door Duitse ogen', oktober 2010, liet hij ons kennismaken met de minder gekende andere kant van het front.
Met enkele beelden uit het boek illustreerde André Gysel zijn toelichting
Foto van Dokter Maurice Lievens
Everard Slaghmuylder, kleinzoon van Dokter Lievens dankt iedereen in naam van de familie. Alle bezoekers werden uitgenodigd op de receptie met Witkap-pater, aangeboden door de familiale brouwerij Slaghmuylder (Ninove)
Familieleden van dokter Lievens met in het midden André Gysel (auteur)
In de reeks dagboeken ziet men ondermeer:
- Gaston Le Roy - Dagboek van een Vlaamse Oorlogsvrijwilliger tijdens WO I
- Odon - Oorlogsdagboek van een IJzerfrontsoldaat
- Maurice Braet - Het leven van een geniesoldaat tijdens WO I
- Gu Xingqing - Mijn herinneringen als tolk voor de Chinese arbeiders in WO I
Namaak slagveld en loopgraaf
Pagina aangemaakt door Albert Ommey.
Klik hier als je zelf een fotopagina wenst aan te maken. Op deze pagina vind je alle info hoe je dit kunt doen.
You can always send your own page with picture(s). Click here to do so
|