Dagboek Achiel Van Walleghem: heruitgave - Dikkebus - 25/02/2011
Zelden is een streek zo door mekaar geschud als de Westhoek door de Eerste Wereldoorlog. Een vernietiging die nog tot 100 jaar later aanwijsbaar is en in de grond aanwezig blijft. Daarom leven de verhalen over de Eerste Wereldoorlog hier honderd jaar later nog altijd verder. Ontelbaar zijn ze, want elk verhaal roept telkens weer een volgende op. Dat is wellicht nog het meest zo voor gemeenschappen waar verhalen werden opgeschreven. Zoals in Dikkebus en Reningelst, waarover Achiel Van Walleghem tussen oktober 1914 en april 1918 een gedetailleerd dagboek bijhield. Tussen 1964 en 1967 werd dit dagboek in drie delen op 500 exemplaren uitgegeven. Het was voldoende om het bij specialisten de status van de beste burgerlijke bron van WO1 in de streek van Ieper te verlenen. Maar daarmee kende het grote publiek het daarmee nog niet.
Het In Flanders Fields Museum (IFFM) in Ieper houdt het manuscript van het dagboek in bewaring, en wil het tussen 2014 en 2018 helemaal opnieuw uitgeven. Via boekhandel en internet, via vertalingen in het Engels en het Frans, moet het beschikbaar worden voor het grote publiek in binnen- en buitenland. Maar evenzeer moet het beter verduidelijkt worden en in context geplaatst door aanvullende verhalen van ter plaatse. Wie waren de mensen waarover Van Walleghem het had, wat waren de feiten die hij beschreef, en wat is daar nu nog allemaal van over, bij ons en elders?
Van nu tot 2014 wil het IFFM daar samen met de bevolking van de streek achterkomen. Dorpsgenoten, familieleden, huidige bewoners van het land dat de oorlog doorstond, kunnen samen met historici de waarde van het dagboek voor ons geheugen van de Eerste Wereldoorlog nog in belangrijke mate aanscherpen.
Op vrijdag 25 februari 2011 om 20.00 u werd in 't Molenhof te Dikkebus het startschot gegeven van dit Dikkebus-project. De groep Kotjesvolk (Dries Chaerle, Trui en Wim Chielens, Kurt Grillet) brachten verhalen en liederen over de oorlog. Piet Chielens legde uit hoe er kan samengewerkt worden tussen museum en bevolking.
Pagina aangemaakt door Patrick Boone.
Klik hier als je zelf een fotopagina wenst aan te maken. Op deze pagina vind je alle info hoe je dit kunt doen.
You can always send your own page with picture(s). Click here to do so
|